HTML

Európai Irodalom Éjszakája

Friss topikok

Linkblog

Petra Nagyová-Džerengová – Szlovákia

2012.05.22. 13:07 európai irodalom éjszakája

Szlovákia sikeres bestsellerírója, Pozsony alpolgármestere 1972-ben született Kassán. A modell szépségű, szlovák származású, közgazdász végzettségű írónő, 16 évesen, egy balatoni vakáció után szeretett bele a magyar nyelvbe és kezdett a Pozsonyi Magyar Intézetben magyar nyelvtanfolyamra járni, majd magyar férje kedvéért tökéletesítette nyelvtudását; mára nagyon kedves akcentussal, jól beszél magyarul. Petra korábban légikisasszonyként, televíziós szerkesztőként és műsorvezetőként dolgozott. Férje az előző szlovák kormány környezetvédelmi minisztere volt, jelenleg parlamenti képviselő.

Nagyová-Džerengová az úgynevezett női irodalom talán legismertebb és legnépszerűbb képviselője Szlovákiában. Könyvei olyan, nőket érintő társadalmi kérdéseket feszegetnek beleérző nyitottsággal, amelyek a közgondolkodásban többnyire tabutémának számítanak. Az írónő regényeiben a család, a párkapcsolatok, a szerelem, a gyermekvállalás és gyermeknevelés problematikáját dolgozza fel, izgalmas, olvasmányos történetek keretében. Eddig megjelent öt regényével hazájában többször is elnyerte az ARANY- és PLATINAKÖNYV elismerést. Ezeket a díjakat a legnagyobb szlovákiai könyvkiadó, az IKAR ítéli oda minden évben a legnagyobb példányszámban elkelt művek szerzőinek.
 
Az Európai Irodalom Éjszakáján Nézz magadra! című regényéből olvasnak fel részletet a TÁP Színház színészei A mű egy fiatal anya történetét beszéli el, aki férje és egyben volt főiskolai tanára kínzásai között éli mindennapjait. A regény a női kiszolgáltatottságról mesél, miközben lerántja a leplet egy tiszteletben álló ember két arcáról.

 

Az előadást az ELTE BTK, az ország legrégebbi folyamatosan működő egyetemi karának tanácstermében hallgathatják meg az érdeklődők. Itt, a Bölcsészettudományi Karon kötött életre szóló barátságot Babits Mihály, Kosztolányi Dezső és Juhász Gyula Négyesy László híres irodalmi szemináriumán.
 

1088 Budapest, Múzeum krt. 4. A épület

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: szlovákia

A bejegyzés trackback címe:

https://europaiirodalomejszakaja.blog.hu/api/trackback/id/tr614531652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása