HTML

Európai Irodalom Éjszakája

Friss topikok

Linkblog

Rui Cardoso Martins - Portugália

2012.05.30. 19:27 európai irodalom éjszakája

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rui Cardoso Martins (Portalegre, Portugália, 1967) író, forgatókönyvíró és újságíró. Kommunikáció szakon végzett az Új Lisszaboni Egyetemen. Első regényét, amelynek címe És ha nagyon meg szeretnék halni, számos nyelvre lefordították, magyarul 2010-ben jelent meg Bense Mónika fordításában. 2009-ben kiadott második könyve, az Engedjék át a láthatatlan embert, amely a Portugál Írószövetség regénynek járó nagydíját is elnyerte, idén jelenik meg az Európa Kiadónál. Elbeszélései portugál és nemzetközi folyóiratokban jelentek meg. Az egyik legtekintélyesebb portugál napilap, a Público alapítói közé tartozik. Riporterként többek között a szarajevói ostromról és mostari háborús eseményekről, valamint a dél-afrikai első szabad választásokról tudósított. Forgatókönyvíróként jegyez több mozifilmet, köztük Fernando Lopes Lassított felvételét, emellett társszerzője volt a több mint tíz évig sikeresen futó Contra-Informação című televíziós sorozatnak is. Harmadik regénye idén jelenik meg Portugáliában, Ha könnyű lenne, nem én csinálnám címmel.

Az És ha nagyon meg szeretnék halni című regény megtörtént eseten alapul. Arra a kérdésre keresi a választ, hogy miféle hely lehet az olyan, ahol még a sírásó is önkezével vet véget az életének. Az ifjú elbeszélő szörnyű titkot hordoz magával az afrikai portugál gyarmati háborúkból egy kézigránát formájában, amely a legvéresebb mészárlásoknak volt tanúja. A fiú egy eldugott vidéken él Portugáliában, de az internet segítségével most el tud jutni bárhova. Bensőséges, erőszakos és elég mulatságos utazásra indul, hogy megfejtse Európa egyik legnagyobb rejtélyét, a meglepően magas öngyilkossági rátát Alentejo-ban, Dél-Portugália legnagyobb régiójában.
 

fotó: Raul Ladeira

Szólj hozzá!

Címkék: portugália

A bejegyzés trackback címe:

https://europaiirodalomejszakaja.blog.hu/api/trackback/id/tr884555760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása