HTML

Európai Irodalom Éjszakája

Friss topikok

Linkblog

Gabriela Adameşteanu - Románia

2012.06.01. 16:11 európai irodalom éjszakája

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gabriela Adameşteanu 1990-ig szerkesztőként és műfordítóként dolgozott, 1991 és 2005 között a 22 című folyóirat főszerkesztője volt, jelenleg a Bucureştiul Cultural című irodalmi mellékletet vezeti. 2004 és 2008 között a Romániai Pen Club elnökségi tisztét töltötte be. Az Elveszett délelőtt, A hétköznapok egyenlő hossza és A találkozás című köteteit több nyelvre lefordították és számtalan díjjal jutalmazták. Az 1983-ban megjelent Elveszett délelőtt című könyve öt kiadást ért meg Romániában, és megjelent franciául, spanyolul, héberül, bolgárul, észtül, valamint 2010-ben magyar nyelven is, Koszta Gabriella fordításában.

A regény cselekménye két idősíkon, a Ceauşescu-éra sivár jelenében és a (némelyeknek) megfényesedő múltban játszódik. Főhőse egy öregasszony, aki miközben átutazik Bukaresten egykori gazdáihoz sovány kegydíjáért, visszatekint hányatott életére. Az ő szemszögéből bomlik ki a többi szereplő, élők és holtak észjárása. Majd egy évszázadnyi román történelem elevenedik meg egyszerre alul- és felülnézetből, pőre tényeivel és kényes dilemmáival: emberi viszonyok és indulatok árnyalt, groteszk és szívszorító rajza. A könyv kompozíciós és nyelvi bravúr, ezt azonban szinte feledteti a mű közvetlen hangvétele. Az elveszett délelőttről tudományos értekezések születnek, és a híres Bulandra Színház is műsorára tűzte színpadi változatát.
 

Szólj hozzá!

Címkék: románia

A bejegyzés trackback címe:

https://europaiirodalomejszakaja.blog.hu/api/trackback/id/tr604559629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása