HTML

Európai Irodalom Éjszakája

Friss topikok

Linkblog

Jáchym Topol - Csehország

2012.06.01. 17:27 európai irodalom éjszakája

Jáchym Topol (1962) cseh költő, próza- és dalszövegíró. A múlt század nyolcvanas éveiben a Psí vojáci, illetve a Národní třída nevű cseh underground zenekarok tagja, az évekig szamizdatban megjelenő Revolver Revue című irodalmi folyóirat egyik alapítója, 1990-től a Respekt című hetilap munkatársa. Jelenleg szabadfoglalkozású író. Napjaink egyik világviszonylatban is legismertebb cseh szerzője, prózai munkáit több nyelvre lefordították.

Eddig öt regénye jelent meg magyar fordításban, valamennyi a Kalligramnál:
Nővérem (1998), Angyal (2000), Éjszakai munka (2004), Kátrány (2009), Az ördög műhelye (2011).

„Kelet-Európa egy olyan téma, amelytől minduntalan próbálok menekülni, de amely mindig utolér“, mondja a szerző Az ördög műhelye című könyvével kapcsolatban. A fehérorosz ihletésű regényt egy osztrák recenzió „az irtózat Jurassic parkjának“ nevezte. A történet két helyszínen, a csehországi Terezínben és a Minszkhez közeli Hatinyban, a nácik vezette népirtás egykori emlékhelyein játszódik − jelezve, hogy minden szörnyűségnél lehet még szörnyűbb. A holokauszt és a háborús terror túlélő áldozatai, illetve azok leszármazottai mindennel és mindenkivel szembeszállva próbálják létrehozni az emberiség elleni bűntettek múzeumát. Az Ördög műhelye azonban az emberben lakozó gonosz termékévé válik. A névtelen együgyű és pszichopata főhős, svéd barátnőjével együtt az őrült projekt akaratlan kiszolgálójává válik.
 

Szólj hozzá!

Címkék: csehország

A bejegyzés trackback címe:

https://europaiirodalomejszakaja.blog.hu/api/trackback/id/tr834559750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása