HTML

Európai Irodalom Éjszakája

Friss topikok

Linkblog

2011 Esther Kinsky író, műfordító - Németország

2011.04.11. 13:06 europaiirodaloméjszakaja

Németországban, Engelskirchenben született 1956. szeptember 12-én. A Bonnban nevelkedett írónő a világ számos helyén megfordult: 1990-től 2004-ig Londonban élt, 2004-től négy évet Magyarországon, Battonyán töltött, jelenleg Berlinben és Battonyán lakik. 1986 óta főként műfordítóként dolgozik, lengyel, orosz és angol irodalmat fordít németre, eddig körülbelül 50 művet ültetett át hazája nyelvére. 2002-ben Olga Tokarczukkal közösen elnyerte a Brücke Berlin-díjat, amely a szerzőt és a műfordítót együtt honorálja. 2009-ben Paul Celan-díjjal tüntették ki.
Fordításai mellett rövid prózai és költői művei jelentek meg folyóiratokban, Üdülő című regényét (Scolar, 2010), melyet battonyai tartózkodása ihletett, 2009-ben jelölték az elsőregényeseknek járó Franz Tumler-díjra. Egy dél-magyarországi kisváros miliője elevenedik meg benne, amelynek egyhangúságából és szürkeségéből mindenki a folyóparti üdülőtelepre vágyik. Az üdülőbe azonban, amely egy különlegesen forró nyárra benépesül e regény lapjain, mindenki magával viszi családi problémáit és megvalósulatlan álmait, a kánikulában pedig a természet is vigasztalan arcát mutatja. Ráadásul ott van az „idegen nő”, akinek felbukkanása tovább borzolja a kedélyeket… Esther Kinsky líraian sűrített képekben, kíméletlen éleslátással és finom humorral ábrázolja azt a közeget, amit eddig ismerősnek hittünk.
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://europaiirodalomejszakaja.blog.hu/api/trackback/id/tr132816844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása