HTML

Európai Irodalom Éjszakája

Friss topikok

Linkblog

Toine Heijmans - Hollandia

2012.05.31. 22:32 európai irodalom éjszakája

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toine Heijmans (1969) a De Volkskrant újságírója. Három gyermek édesapja, és szabadidejében vitorlázni szeret. Op Zee (A tengeren) című első regénye hamar a kritikusok és könyvkereskedők kedvence lett. Két héttel a megjelenése után újra kellett nyomtatni, a fordítási jogokat pedig már akkor eladták Németországba, amikor a könyv még nyomdában volt. 2012 áprilisában a Nemzetközi Könyvfesztiválhoz kapcsolódó Európai Elsőkönyvesek Fesztiváljának volt a vendége.

Palaszürke, felhős ég, egy bizonytalan kimenetelű hajóút izgalmai, a gyermekük
elvesztésétől rettegő szülők – ezek a letehetetlen könyv alkotóelemei. Főhőse Donald, a középkorú férfi, akinek az élete zsákutcába kerül. Három hónapos vitorlásútra megy az Atlanti-óceánon és az Északi-tengeren, abban a reményben, hogy visszatérve jobb férj lesz Hagar mellett. A házaspár megbeszéli, hogy a lányuk, Maria a hajóút utolsó, Tyborøn és Harlingen közötti, 200 mérföldes szakaszára csatlakozik az apjához. Miután körbehajózta Angliát, Donald úgy véli, könnyű lesz az utolsó szakasz. Az előrejelzés szép időt ígér, ám a helyzet fesztültté válik. Már majdnem hazaérnek, közel a kikötő, amikor Donald kétségbeesik, mert nem találja a lányt. De vajon valóban elveszítette? A regény az apaságról szól. Donald gyakran összeveti szerepét az anyáéval: „Az anyák előnnyel indulnak, és az apák sosem érik őket utol.” Vagy: „Az apáknak bizonyítaniuk kell.” A regénybeli apa reménytelenül elbukik a magányos hajóút alatt.

 

Szólj hozzá!

Címkék: hollandia

A bejegyzés trackback címe:

https://europaiirodalomejszakaja.blog.hu/api/trackback/id/tr824558190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása