HTML

Európai Irodalom Éjszakája

Friss topikok

Linkblog

Mario Vargas Llosa - Peru, Cervantes Intézet

2012.06.01. 17:45 európai irodalom éjszakája

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egy arequipai perui, akinek a sors kiemelkedő szerepet szánt a kortárs spanyol irodalom homlokzatán: Mario Vargas Llosa, aki 1994-ben a Cervantes-Díjat, 2010-ben pedig az irodalmi Nobel-Díjat nyerte el. Jogot és bölcsészetet hallgatott a Madridi Complutense Egyetemen, amelynek doktori címét is megszerezte, egyéb más jelentős kitüntetések mellett. Eleinte Spanyolországban és Franciaországban újságíróskodott, majd íróként számtalan elismerést és számos rajongó olvasót szerzett egymást követő regényeivel, melyek közül az első 1963-ban A város és a kutyák volt, a legutóbb megjelent pedig A kelta álma. Ma rengeteg nyelven megjelent, kihagyhatatlan olvasmány A kölykök, a Négy óra a Catedralban, a Pantaleón és a hölgyvendégek (ezt meg is filmesítették), a Julia néni és a tollnok, A Kecske ünnepe, A háború a világ végén, a Ki ölte meg Palomino Molerót? és A Zöld Palota.

A Zöld Palota két, egymástól nagyon messzire eső helyszínen játszódik, a perui tengerpart mellett, a sivatagos Piurában, valamint Santa María de Nievában, egy Amazónia szívében rejtőző vallásos misszióban. A történet szimbóluma don Anselmo, az idegen mitikus bordélyháza, amelyet Piura külterületén emelt.
 

Szólj hozzá!

Címkék: intézet cervantes

A bejegyzés trackback címe:

https://europaiirodalomejszakaja.blog.hu/api/trackback/id/tr714559787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása