HTML

Európai Irodalom Éjszakája

Friss topikok

Linkblog

Ian McEwan - Nagy-Britannia

2012.05.28. 21:59 európai irodalom éjszakája

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ian McEwan 1948. június 21-én született Angliában, Aldershotban. MA diplomáját a University of East Anglia-n szerezte angol irodalom szakon. Műveivel hamar világhírűvé vált és irodalmi díjak egész sorát zsebelte be. Első novellagyűjteményével, a First Love, Last Rites-szal 1976-ban elnyerte a Somerset Maugham díjat. The Child in Time című könyvéért 1987-ben Whitbread Novel díjat, 1993-ban pedig a Prix Fémina Etranger díjat kapott. Amsterdam című művéért 1998-ben Booker Prize díjjal jutalmazták, és Vágy és vezeklés című regényével is több rangos irodalmi díjat nyert. Az Európai Irodalom Éjszakáján Szombat című novellájából hallható részlet, amellyel 2006-ban elnyerte a James Tait Black Memorial díjat.
 
A Szombat Henry Perowne idegsebész egy napját beszéli el, de a már önmagában is eseménydús szombati nap – 2003. február 15-én milliók tüntettek Londonban az iraki háború ellen – egy tizenkilencedik századi nagyregény komplexitásával tágul ki, enged bepillantást a főhős múltjába és a jelenébe. Mindeközben – a modern tudatfolyam eszközeivel – egy pillanatra sem hagyjuk el Perowne-t. Egy koccanásos baleset, egy csaknem végzetes találkozás egy gyógyíthatatlan beteggel, páratlanul izgalmas agyműtétek, felvillanó sorsok, a szeretet arcai – és a vers hatalma egy végletekig feszített, drámai pillanatban, amikor a jól berendezett élet felborulni látszik: ezt kínálja McEwan remekműve.

 

Szólj hozzá!

Címkék: nagy britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://europaiirodalomejszakaja.blog.hu/api/trackback/id/tr624551693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása