HTML

Európai Irodalom Éjszakája

Friss topikok

Linkblog

Trisse Gejl - Dánia

2012.06.01. 16:56 európai irodalom éjszakája

Trisse Gejl (1968) regényíró, folyóirat-szerkesztő a dániai Århusban született, ahol gyermekkorát is töltötte. Életére jelentős hatással volt Nyugat-Jütland, ahonnan családja származott. 1986 és 1989 között beutazta Európát, Indiát és Nepált. Egy darabig Londonban élt, ahol első regénye (Hvor mælke bøtter gror, 1995) játszódik. Az igazi áttörést ötödik, Pátriárka (Patriarken, 2006) című regénye hozta számára, melyet több irodalmi díjra is jelöltek. Azóta két újabb regénye jelent meg. 2003-ban drámaíróként is debütált.

A Pátriárka főhőse egy apa, aki hozzászokott, hogy az övé az első és az utolsó szó. Nem rejti véka alá időnként szélsőségesen konzervatív véleményét sem. Különös hévvel kel a hagyományos dán értékek védelmére, s dühödt, ironikus kirohanásaival nem kíméli a Dániában élő bevándorlókat. Lánya felveszi vele a harcot, mert nem akarja belátni, hogy álláspontjaik mennyire közel vannak egymáshoz. Öt év menekülés és haragszomrád után végül kénytelen elfogadni a kettejük közti hasonlóságot. Mindeközben a zsarnoki apa menye a maga jó szándékú egyszerűségében próbál összekovácsolni egy széthulló családot, de próbálkozásaival rendre csődöt mond.
 

Szólj hozzá!

Címkék: dánia

A bejegyzés trackback címe:

https://europaiirodalomejszakaja.blog.hu/api/trackback/id/tr534559699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása